Elk Log Home-magazine heeft een sectie gewijd aan plattegronden, waar huiseigenaren op zoek gaan naar het perfecte huis van hun dromen. Ik deed hetzelfde, bestelde plichtsgetrouw een berg plannen terwijl ik begon met vergelijken op basis van de schoonheid van de foto’s. Ik besefte pas later dat het de derde dimensie was die mijn aandacht trok.

In eerste instantie denk je dat je een fabrikant moet kiezen op basis van plattegronden, maar het wordt interessant als je beseft dat jeΒ offerte dakkapelΒ een huis op maat kunt ontwerpen met elk bedrijf. Scheidingswanden binnen kunnen immers naar believen worden verplaatst, en het maakt blokhutbedrijven niet uit waar u uw badkamer neerzet. Op hoeveel manieren kun je een open plattegrond organiseren?

Waar echt over nagedacht moet worden, is de interactie tussen de tweede verdieping en de daklijn. De eerste verdieping is relatief eenvoudig. Er zijn kathedraalplafonds of gewone plafonds. Maar als je naar boven gaat, zijn er hele nieuwe overwegingen. Allereerst, wat voor soort dak stel je je voor? De eenvoudigste en meest economische daklijn is een enkele lange nok van de ene naar de andere kant. De hoek en hoogte van de dakhelling bepalen de hoeveelheid vloeroppervlak die u door de helling verliest. Tenzij je 60 cm lang bent, heb je waarschijnlijk niet zoveel bruikbare ruimte als op de plattegrond op de tweede verdieping. Wanneer blokhutarchitecten plannen omzetten in daadwerkelijke tekeningen, β€˜vergrijzen’ ze de dode ruimte, maar besparen ze kostbare revisies zodat ze drie dimensies van tevoren kunnen conceptualiseren.

Ik wilde bijvoorbeeld een hoek van 45 graden voor het dak. Dit is een toonhoogte van 12/12 (d.w.z. het dak gaat 30 cm omhoog voor elke 30 cm horizontale afstand). Ik heb een huis dat 28 voet breed is en ik wilde dat de helling van de bovenkant van mijn zolder naar de vloer liep. De piek meet ongeveer 14 voet op een dek op de tweede verdieping, en als je 6 voet lang bent, heb je 6 voet minder vloeroppervlak om rechtop te staan. (Ik spreek als een brede generalisatie, geen exacte meting.) Mijn zolder strekt zich halverwege de grote kamer uit, dus ik heb een breedte van ongeveer 8 voet op de zolder, in plaats van de 14 voet die op mijn huis wordt getoond – plattegrond gemaakt.

Hoe vergroot ik mijn leefruimte? Door een dakraam toe te voegen. Hoe breder de dakkapel, hoe meer ruimte je kunt terugwinnen. Dit voegt kosten toe aan het totale project, maar het is het waard. Sommige smalle dakkapellen doen weinig meer dan licht toevoegen, terwijl schuurdakkapellen de hele kamer verbreden. De keuze voor een dakkapel wordt ingegeven door de gewenste uitstraling aan de buitenzijde. U kunt ook een gevel toevoegen en een alpine vorm creΓ«ren, wat resulteert in een grote driehoekige muur in plaats van een helling. Een derde optie is om het hele dak op te tillen door een β€œkniewand” toe te voegen. Als u echter dezelfde toonhoogte wilt, zal de piek dienovereenkomstig hoger van de grond zijn.

De dakhelling had een grote invloed op de plaatsing van de trap. Trappen leiden langs de muur. Ik wilde een extra vierkante voet voor de trapbasis, maar daardoor kon de bovenkant van de trap gevaarlijk dicht bij de plafondhelling lijken. Elke keer dat je naar boven gaat, stoot je je hoofd! Daarom moesten de trappen zo worden geplaatst dat ze de zolder in (of nabij) het midden van het huis konden bereiken. Of misschien heb je een bordes toegevoegd en de treden onder een hoek geplaatst om ze in het midden te houden. Ik nam een inkeping uit het hok en verplaatste het een paar voet de trap op om te berekenen hoeveel stahoogte ik nog had. Toch wist ik niet zeker hoeveel de trap zou uitzetten… die 3D weer! Uiteindelijk moest ik de potplant opofferen die ik in de hoek onder de trap zou zetten. Er was niet genoeg ruimte om alles te doen.

Een andere moeilijke visualisatie is hoe groot een ruit werkelijk is. Als je een ranch wilt met grote, mooie kamerramen, moet je misschien de ramen inkorten om op de piek te passen, die slechts 4 meter boven het dek uitsteekt. Het installeren van een groot raam op een kleine muur is moeilijk. De meeste van de mooie ramen in het tijdschrift bevinden zich op de tweede verdieping of hoger. Het is ongeveer 7 meter. Misschien is een ranch met een zolder het beste van twee werelden.

Ik maakte de fout om de ramen zo groot te bestellen dat ik het midden van het glas niet kon bereiken om met de hand af te vegen. Een ladder wil je niet midden voor een raam zetten! Waar ik pas later achter kwam, is dat als je een raam bestelt dat te groot is (bijvoorbeeld 6’x6β€²) het glas iets zal buigen onder zijn eigen gewicht. Hierdoor kan de hitteverzegeling breken, alsof het een jaar in mijn huis is geweest. Het is aan te raden om dezelfde glaswand te creΓ«ren met kleinere, gesegmenteerde ramen.